Käsityöt Neulominen Ohjeet Unikkoneuleet

Unikkoneule – ohje kokoon S/M

Katso myös unikkoneule XS, unikkoneule L/XL, unikkoneule XXL/XXXL, unikkoneule 2-vuotiaalle ja unikkoneule UKK

Marimekon Unikko-kuosi on aina ollut yksi suosikeistani ja Maatullakin nuoruuden makuuhuoneessa oli jos jonkinlaista unikkotuotetta.

Syksyllä kauppoihin ilmaantui aivan mahdottoman ihania Marimekon unikkoneuleita, joita kävin hypistelemässä.

Koska kädentaitoja riittää, päätin tehdä unikkoneuleen omin puikoin. Ja neuleesta tuli niin ihana, että tein myös Maatulle samanlaisen!

Langaksi valitsin suosikkilankani, Drops Designin Air-langan. Lanka on ihanan kevyt ja kuohkea!

S/M-kokoiseen unikkoneuleeseen valkoista lankaa kului kolme kerää ja vaaleanpunaista viisi kerää.

Unikkoneule koko S/M

Neuleen mitat: olka–helma noin 62 cm ja rinnanympärys noin 100 cm, hihan pituus (alareunasta olalle) noin 59 cm. S/M on ehkä enemmän M-kokoa, joka muhkeudessaan näyttää hyvältä myös S-kokoisella.

Unikkoneuleeseen tarvitset Drops Air -lankaa tai vastaavaa saman kokoluokan lankaa (neuletiheys noin 10 x 10 cm = 17 s x 22 krs, juoksevuus 50 g = 150 m) sekä pyöröpuikot ja sukkapuikot kokoa 4,5 ja 5,5 (hyvä pituus 80 cm). Drops Air -lankaa kuluu 150 g valkoista ja 250 g vaaleanpunaista (tai muuta valitsemaasi väriä).

ETU- JA TAKAKAPPALE

Aloita neulomalla helman resori, jonka reunoille tulee halkiot. Luo koon 4,5 pyöröpuikolle 97 silmukkaa vaaleanpunaisella langalla. Neulo yksi kerros nurjaa ja jatka sen jälkeen joustinneuletta (joka toinen silmukka oikein, joka toinen nurin). Jatka, kunnes työn pituus on 8 cm. Katkaise lanka ja tee samoilla pyöröpuikoilla toinen samanlainen 8 cm korkea joustinneulekappale. Näin olet saanut valmiiksi helman resorit.

HUOM! Jos et halua helman resoriin halkiota voit neuloa koko resorin pyörönä seuraavasti: Luo koon 4,5 pyöröpuikolle 194 silmukkaa vaaleanpunaisella langalla. Neulo yksi kerros nurjaa ja jatka sen jälkeen joustinneuletta (joka toinen silmukka oikein, joka toinen nurin). Jatka, kunnes työn pituus on 8 cm.

Aloita etu- ja takakappaleen neulominen suljettuna neuleena seuraavasti: vaihda koon 5,5 pyöröpuikkoon ja aseta äsken neulomasi resoriosat yhteiselle puikolle peräkkäin ja samoin päin. Neulo yksi kierros oikein oikealta puolelta ja yhdistä samalla resorit toisiinsa, jolloin puikoillesi muodostuu suljettu neule. SAMALLA kavenna tasavälein yhteensä 26 silmukkaa = puikolle jää kaikkiaan 84 x 2 eli 168 silmukkaa.

Aloita unikkokuvion neulonta ja neulo jatkossa sileää neuletta. Lankajuoksujen kuljetuksessa ja sitomisessa neuleeseen voit hyödyntää esimerkiksi tikapuutekniikkaa.

Tee sama kuvio sekä taka- että etukappaleen puolelle (jotka siis nyt suljetussa neuleessa samalla puikolla). Jatka neulomista. Tee kädentiekavennukset piirroksen mukaisesti. Neulo kädentiekavennusten alusta alkaen etu- ja takakappale erikseen. Jatka myös tasona neulotuilla etu- ja takakappaleella tikapuutekniikkaa (neuvoja tähän ohjevideolla kohdasta 5.35 alkaen).

KÄDENTIEKAVENNUKSET:

Kerros 75: Päätä alusta 3 silmukkaa (nosta kavennettava silmukka seuraavana neulotun silmukan yli), neulo 78 silmukkaa, päätä 6 silmukkaa, neulo 78 silmukkaa, päätä 3 silmukkaa. Neulo tästä eteenpäin etu- ja takakappale erikseen tasoina.

Etu-/takakappale:
Neulo yksi kerros nurjalta puolelta ja kavenna kerroksen alusta 2 silmukkaa. Seuraavan oikean kerroksen alusta kavenna 2 silmukkaa. Neulo kerros nurjaa ja kavenna kerroksen alusta 1 silmukka. Seuraavan oikean kerroksen alusta kavenna 1 silmukka.

Etukappaleessa tee pääntien kavennukset katkoviivan mukaisesti ja takakappaleessa kiinteän viivan mukaisesti.

PÄÄNTIEKAVENNUKSET:

Etukappale:
Katkoviivaa edeltävällä rivillä neulo 28 silmukkaa, päätä 16 silmukkaa (nosta kavennettava silmukka seuraavana neulotun silmukan yli), neulo kerros loppuun. Neulo etukappaleen vasen ja oikea puoli tästä eteenpäin erikseen. Päätä pääntien reunasta joka 2. kerros 2 silmukkaa kerran ja 1 silmukka kaksi kertaa.

Takakappale:
Rivillä 109 (paksua viivaa edeltävä kerros) neulo 25 silmukkaa, päätä 22 silmukkaa, neulo kerros loppuun. Neulo takakappaleen vasen ja oikea puoli tästä eteenpäin erikseen. Kavenna pääntien reunasta vielä 1 silmukka.

Kun olet neulonut kuvion loppuun, päättele silmukat.

HIHAT

Luo numeron 4,5 sukkapuikoille vaaleanpunaisella langalla 48 silmukkaa ja neulo joustinneuletta 8 cm. Vaihda puikkoihin 5,5 ja neulo yksi kerros sileää neuletta ja kavenna samalla tasavälein 8 silmukkaa = 40 silmukkaa jäljellä puikoilla.

Aloita unikkokuvion neulonta. Voit hyödyntää molempiin hihoihin samaa mallikuvaa tai tehdä hihoista toistensa peilikuvat käyttämällä eri mallikuvia.

Lisää silmukoita ja tee lopun silmukoiden päättämiset mallikuvan mukaisissa kohdissa.

Unikkoneuleen hiha
Hiha 1
Unikkoneule, hiha
Hiha 2

KAULUS

Poimi pääntien reunasta noin 72 silmukkaa (oltava tasaluku) pyöröpuikolle numero 4,5. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena, kunnes kauluksen korkeus on 18 cm. Päätä silmukat.

VIIMEISTELY

Päättele langat. Yhdistä hihat neuleeseen.

Valmista!

Enää on jäljellä vain viimeinen ja paras vaihe, eli valmiista neuleesta nauttiminen <3 Jos jaat kuvan neuleestasi, olisi ihanaa, jos merkitsisit meidät (@kaksosflikat) kuvaasi. Jaa myös ohjetta rohkeasti eteenpäin!